Varhan tutkimuslupa ja muut tutkimuksen luvat ja lausunnot


Yleistä Varhan tutkimusluvasta

Kaikkiin hyvinvointialueella tehtäviin tutkimuksiin ja opinnäytetöihin tarvitaan Varhan tutkimuslupa. Lupaa haetaan Varhan sähköisellä tutkimuslupahakemuksella Tuurella.

Jos tutkimus on toisiolain alainen tutkimus, jossa Varha on toimivaltainen lupaviranomainen, sisältää Varhan tutkimuslupa myös tietoluvan.

Varhan tutkimuslupa on tutkimuspaikkakohtainen lupa. Se siis kattaa vain Varhan alueen siinä laajuudessa kuin lupaa on haetettu. Monikeskustutkimuksissa vastaava tutkimuslupa pitää hakea kaikista tutkimuskeskuksista esim. muilta hyvinvointilalueilta. 



Varhan tutkimuksen hallinnan sähköinen järjestelmä Tuure

Yleistä

Tuure on Varhan tutkimuksen hallinnan sähköinen järjestelmä. Tuure on rakennettu OnBase-sovelluksen alustalle ja ollessasi VSSHP:n verkossa pääset Tuureen ilman erillistä kirjautumista. Kaikille Varhan koneille Tuurea ei ole ehditty vielä asentaa.

Tuuren kautta voit hakea tutkimuslupaa, muutosta olemassa olevaan tutkimuslupaan sekä ilmoittaa apurahan hallinnoinnista. Myöhemmin Tuureen tulee uusia ominaisuuksia, jotka liittyvät mm. sisäisiin tarjouspyyntöihin ja tutkimusten talousasioihin.


Kirjautuminen Tuureen

VSSHP:n entisten työntekijöiden tulee käyttää Tuurea joko VSSHP:n sisäverkosta tai etänä työskennellessä VDI:n tai VPN:n kautta. Tuure löytyy kirjoittamalla tietokoneen hakukenttään Unity Client. Sisäänkirjautuminen tapahtuu automaattisesti, kun henkilö on kirjautunut työasemalle VRK-kortilla tai VSSHP:n käyttäjätunnuksilla. Mikäli sisäänkirjautumisessa ilmenee ongelmia, tulee olla yhteydessä 2M-IT:n servicedeskiin (puh. 010 198 155, s-posti: servicedesk@2m-it.fi). 
Varhan muiden työntekijöiden ja Varhan ulkopuolisten henkilöiden tulee kirjautua Tuureen tästä linkistä: https://tutkimus.vsshp.fi. Tunnistamiseen käytetään tällöin pankkitunnuksia.

Ohjeistus

Tuurea varten on tehty yksityiskohtaiset käyttöohjeet luvan hakijoille Tuure_kayttoohje_luvanhakijalle_versio_1.2 (pdf) (2.3 MB) ja luvan allekirjoittajille Tuure_kayttoohje_allekirjoittajille (pdf) (959.4 KB). Lisäksi on kaksi demovideota; toinen tutkimusluvan hakijoille, toinen allekirjoittajille (puoltajat, myöntäjät ja sopimusten allekirjoittajat). Edellä mainitut ohjeet on Varhan henkilökunnalle. VSSHP:n ulkopuolisille toimijoille on omat ohjeensa: Tuure_kayttoohje_Tyksin_ulkopuoliselle_luvanhakijalle (pdf) (1.3 MB)   Lisäksi on ohje tutkimustyypin valitsemiseksi Ohje tutkimustyypin ja tutkimusluokittelun valintaan Tuuressa 150622 (pdf) (644.2 KB) ja usein kysytyt kysymykset -ohje Usein_kysytyt_kysymykset_paivitetty (pdf) (171 KB)

Linkit demovideoihin VSSHP:n entiselle henkilökunnalle (toimivat vain VSSHP:n verkossa):

Tutkimusluvan hakijalle: https://dreambroker.com/channel/14e5cenk/0sbknxrb

Allekirjoittajille: https://dreambroker.com/channel/14e5cenk/iwy81raj

Tutkimuksen tyyppi (esim. kliininen lääketutkimus, lääketieteellinen tutkimus, rekisteritutkimus) pitää valita heti hakemuksen alkuvaiheessa ja tämä valinta määrittää lupahakemuksen loput kysymykset. Lääketutkimuksen hakemuksessa on siis eri kysymykset kuin esimerkiksi rekisteritutkimuksen lupahakemuksessa. Kun valinta on vahvistettu, valintalista poistuu näkyvistä eikä valintaa pysty enää muokkaamaan. Mikäli tutkimustyyppi on virheellinen, tutkimuksen luonti pitää aloittaa alusta ja virheellinen tutkimus poistaa. Sama tutkimusluokittelukysymys on ollut Tuurea edeltävässä VSSHP:n tutkimuslupahakemuksessa ja tavallinen virhe on ollut, että tutkija ei tiedosta tekevänsä kliinistä laitetutkimusta tai kliinistä lääketutkimusta. Jos olet epävarma tutkimustyypistä, voit tiedustella sitä lähettämällä tutkimussuunnitelman tuure@tyks.fi. Jossain tapauksissa tutkimuksen tyyppi ei ole selvä meillekään TurkuCRC:ssä ja se pitää varmistaa Fimeasta (jotkut kliiniset laitetutkimukset tai kliiniset lääketutkimukset).


Neuvonta

Tuureen liittyviä kysymyksiä voit kysyä tuure@tyks.fi tai Yhteystiedot - Turun Kliininen tutkimuskeskus (turkucrc.fi).  Mikäli sisäänkirjautumisessa ilmenee ongelmia, tulee olla yhteydessä 2M-IT:n servicedeskiin (puh. 010 198 155, s-posti: servicedesk@2m-it.fi). 


Tutkimusluvan liitteet 

Tutkimuslupahakemuksen liitteeksi tarvitaan useita dokumentteja kuten esimerkiksi tutkimussuunnitelma tai tutkittavan tiedote. Tarvittavat dokumentit riippuvat tutkimuksen luonteesta. Lääketutkimuksen tutkimuslupahakemukseen tarvitaan eri liitteet kuin esimerkiksi rekisteritutkimuksen tutkimuslupahakemukseen. Valmiita malleja ja lomakkeita näiden liitteiden laatimiseksi löytyy: Linkkejä lomakkeisiin ja malleihin - Turun Kliininen tutkimuskeskus (turkucrc.fi)


Opinnäytetyöt

Opinnäytetöiden lupaa haetaan samalla Tuure-järjestelmällä kuin tutkimuslupaa. Jos ammatillisiin perustutkintoihin (kuten esimerkiksi lähihoitaja, välinehuoltaja, pelastajatutkinto) liittyy Varhalla suoritettava opinnäyte, ei tähän tarvitse hakea lupaa Tuure järjestelmällä, vaan työstä sovitaan sen yksikön kanssa, missä opinnäyte suoritetaan. Sen sijaan kaikkiin ammattikorkeakoulu- ja korkeakoulututkintoihin liittyviin opinnäytetöihin haetaan opinnäytetöiden lupaa (tutkimuslupaa). Lupaa haetaan vain opinnäytetöihin eli ns. lopputöihin. Jos opintoihin kuuluu pienempiä Varhalla suoritettavia kehittämistehtäviä tai muita vastaavia, ei näihin haeta lupaa Tuure-järjestelmällä, vaan näistä sovitaan sen yksikön kanssa, missä tehtävä suoritetaan. Myöskään harjoitteluihin liittyviin asioihin ei haeta Tuuren kautta lupaa.

Opinnäytetöiden lupahakemuksen (tutkimuslupahakemuksen) voi täyttää Tuure-järjestelmään opiskelija, mutta ainoastaan opinnäytetyön ohjaaja voi lähettää hakemuksen eteenpäin tarkastettavaksi ja hyväksyttäväksi. Apua hakemuksen täyttämiseen sekä opiskelijoille että opinnäytetyön ohjaajille löytyy ohjeesta: Tuure_kayttoohje_Tyksin_ulkopuoliselle_luvanhakijalle (pdf) (1.3 MB)

Huom! Opinnäytetyöntekijän täytyy olla aina etukäteen yhteydessä siihen yksikköön, missä haluaisi tehdä opinnäytetyön. Vasta kun opinnäytetyön tekemisestä on sovittu yksikössä, voi täyttää hakemuksen.