Tutkijatunniste ORCID

ORCID, Inc. on riippumaton ja voittoa tavoittelematon organisaatio, joka on rekisteröity Yhdysvaltoihin. Vuonna 2012 avatun kansainvälisen ORCID-tutkijatunnistejärjestelmän tavoitteena on parantaa tutkijan näkyvyyttä ja helpottaa tutkijan tietojen automaattista siirtämistä järjestelmien välillä. Maailmassa on jo yli 2 miljoonaa ORCID-tunnistetta ja sen käyttö laajenee koko ajan.

Turun yliopisto ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ovat liittyneet kansalliseen ORCID-konsortioon. Kansallisen tason yhteistyön tavoitteena on lisätä ORCID-tutkijatunnistejärjestelmän tunnettuutta ja edistää sen käyttöönottoa tutkijalle tarjottavissa sähköisissä palveluissa. Tavoitteena on myös tunnistaa ORCID-tunnisteen hyötyjä sekä sujuvoittaa tietovirtoja ja vähentää ajan mittaan manuaalista työtä sekä parantaa tutkimustuotosten näkyvyyttä.

Mitä hyötyä tutkijalle on ORCID-tunnisteen käytöstä?

ORCID parantaa tutkijan kansainvälistä näkyvyyttä sekä helpottaa tiedonsiirtoa organisaatioiden ja palveluiden välillä. ORCID-tunniste on tutkijan pysyvästi yksilöivä numerosarja, joka ratkaisee mm. nimenvaihdoksiin, samannimisiin tutkijoihin tai nimien erilaisiin kirjoitusasuihin liittyviä sekaannuksia.

Tutkija voi käyttää ORCID-tunnistetta esimerkiksi julkaisuissaan, rahoitushakemuksissa, omilla verkkosivuillaan, blogissaan, sähköpostin allekirjoituksessa, ansioluettelossa ja muissa palveluissa, joissa hän käsittelee tutkimukseensa liittyviä tietojaan. Tulevaisuudessa tunnisteen käyttäminen vähentää tarvetta syöttää tietoja moneen kertaan eri järjestelmiin.

Lisätietoa: tutkijatunniste.fi